William Morris Garden / Lloyd Park

Plincke were lead consultants for the £6 million design and restoration of Lloyd Park, in East London, including the grounds of the William Morris Gallery. The project sought to create a balance between restoring the park’s many historic features – including a medieval moat and island whilst creating a wide range of recreation, play, and sporting opportunities to meet the needs of its 1 million annual visitors.

The park is located within a multi-cultural and ethnically diverse community. Extensive consultation, including focus groups with those sections of the community who might be considered excluded or under-represented in other forms of consultation were undertaken to ensure that the proposals had a high level of endorsement at the grass roots level.  Waltham Forest Council worked with key stakeholder representatives and consultants, Plincke Landscape and Architecture PLB to create a vision for the park to preserve its historical significance whilst upgrading its facilities and infrastructure to better cater for current and potential visitors.

The William Morris Gallery is the only public museum devoted to William Morris with an internationally important collection of Morris’s work and others from the Arts & Crafts Movement. The collection is housed in the childhood home of Morris. The 18th century building is Listed by English Heritage for its historical importance. Lloyd Park once made up the grounds associated with the house. Through careful design consideration we created opportunities in our landscape design to encourage visitors to venture further than the gallery, relating the themes and history of the museum collection into the wider external landscape.  This was achieved by opening up views from the back of the building into the park and directing visitors with the help of interpretative information.

The regeneration of the park was successfully completed in September 2012.  The visitor experience has been greatly enhanced by improved facilities and their locations in order to accommodate various sizes and types of events.

In June 2013 the redeveloped William Morris Gallery won the Art Fund Prize for Museum of the Year.