• War Memorial Park Plincke Coventry Chamber of Silence
  • War Memorial Park Plincke Coventry Chamber of Silence
  • War Memorial Park Plincke Coventry Chamber of Silence

Chamber of Silence

The Chamber of Silence is located at the base of Coventry’s Cenotaph and is dedicated to all those who lost their lives in the two World Wars.  Plincke were commissioned to improve access to the Chamber, replacing flights of steps with a new circular arrangement combining steps and a ramp that is fully DDA compliant. Constructed of silver-grey granite with integrated lighting the  design also incorporates a wide bronze band circling the cenotaph.  The bronze work incorporates aspects of interpretation that is linked to a school’s education pack.  The solid bronze handrails are a bespoke design by Plincke to match the material and colour of the Chamber’s doors.

The practice designed a sculptural installation within the Chamber that turns the square shaped plan into a circular forum.  We saw the removal of the four sides of the space as an important gesture of reconciliation.  The project forms part of Coventry’s programme of activities concerned with peace and reconciliation and was funded by the Heritage Lottery Fund.